Gepasteuriseerd eiwit

Gepasteuriseerd eiwit

Gepasteuriseerd eiwit is lang houdbaar. In de supermarkt koop je het onder de naam vloeibaar eiwit. Ideaal wanneer je veel eiwitten nodig hebt maar het eigeel liever achterwege laat. Gepasteuriseerd eiwit is geschikt om mee te bakken maar draagt ook bij aan spierherstel en spieropbouw.

Vloeibare eiwitten hebben een hoog proteïne gehalte en zijn vetvrij. Per 100 gram bevat het 48 kcal waarvan 0,8 gram koolhydraten en 10,9 gram eiwit. Vanwege het ontbreken van eigeel is dit volledig vetvrij.


Zetten we dit tegenover een normaal ei, dan bevat dit 155 kcal waarvan 1,1 gram koolhydraten en 13 gram eiwit. Het vetgehalte is hoog: 11 gram per 100 gram. Gepasteuriseerd eiwit past binnen een koolhydraatarm en eiwitrijk dieet.

Zelf gepasteuriseerd eiwit maken

Kant-en-klaar is makkelijk, maar kun je ook zelf gepasteuriseerd eiwit maken? Je kunt wél gepasteuriseerde eieren maken, maar niet alleen het eiwit zelf. Gepasteuriseerde eitjes kun je uiteraard wel gebruiken voor het eiwit, waarbij je het eigeel weggooit. Voor het pasteuriseren van eieren heb je een digitale kookthermometer voor nodig. Belangrijk, want bij de juiste temperatuur wordt de salmonellabacterie gedood maar stolt het eiwit niet.

Voordat je eieren zelf pasteuriseert eerst moet je eerst de thermometer controleren. Hierbij bekijk je of de kookthermometer geen afwijkingen vertoont. Breng een pannetje water aan de kook en zet de thermometer erin. Controleer of de thermometer 100 graden aangeeft. Geeft deze een andere temperatuur aan, neem dit dan tijdens het kookproces mee.

Recept zelf gepasteuriseerde eieren maken

Zo ga je te werk:

  • Verwarm water in een pannetje tot 60 graden (gebruik de kookthermometer)
  • Haal de pan van het vuur en leg hier de eieren in (helemaal onder water)
  • Laat dit gedurende 15 minuten staan (niet op het vuur)
  • Verwarm het pannetje met water opnieuw tot 60 graden (niet hoger)
  • Houd de temperatuur gedurende 3 minuten op 60 graden
  • Giet het water af

Laat de eieren afkoelen. Je hebt nu een rauw ei dat lang houdbaar is. Het eiwit laat zich goed van de eierdooier scheiden.

Kant-en-klaar gepasteuriseerd eiwit

Dit lang houdbare eiwit (vloeibaar eiwit) is verkrijgbaar bij een aantal supermarkten of bestel je online. Hierbij heb je de keuze uit verschillende merken. Voor een fles of pak van 500 gram betaal je ongeveer €4. Dit komt overheen met 15 vloeibare eiwitten.

Kant-en-klaar gepasteuriseerd eiwit is goedkoper dan het zelf scheiden van eiwit en eigeel. Bovendien bespaar je hier ook een hoop werk mee. Na opening is de inhoud ongeveer 7 dagen houdbaar. Bewaren in de koelkast.

Kun je gepasteuriseerd eiwit invriezen?

Wil je vloeibaar eiwit langer bewaren, vries het dan in. Eenmaal ingevroren is het ruim 2 jaar houdbaar. Altijd in de koelkast ontdooien en binnen 24 uur gebruiken. Het wordt afgeraden om ontdooid vloeibaar eiwit opnieuw in te vriezen. Gooi restjes daarom weg. Houd er rekening mee dat ingevroren vloeibaar eiwit soms minder luchtig is.

Zo gebruik je vloeibaar eiwit

Benieuwd hoe je gepasteuriseerd eiwit gebruikt? Omeletten zonder vet of cholesterol, dat maak je met dit vloeibaar eiwit. Voeg er eventueel wat groenten en kruiden aan toe: eet smakelijk!

Gepasteuriseerd eiwit is ook zeer geschikt voor het maken van schuimpjes en schuimtaart, bavarois en makarons.

Extra eiwit (proteïne) wanneer je sport

Wanneer je regelmatig sport heb je mogelijk meer behoefte aan eiwitten. Dit geldt vooral bij krachttraining of duursport. Bij een gezonde en gevarieerde voeding hoef je geen extra eiwitten in te nemen. Omdat het vaak lastig is om aan voldoende eiwitten te komen, helpen gepasteuriseerde eiwitten hierbij.

Maak met vloeibare eiwitten een proteïne pannenkoek, voeg hier noten aan toe of ga voor een proteïne shake. Dit zijn prima alternatieven voor de eiwitshake en eiwit smoothie.

De krachtsporter heeft dagelijks ongeveer 1,5 tot 2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig. Wie niet aan sport doet heeft voldoende aan 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht.


Auteur: Bianca Walraven


Wellicht ook interessant:

Tags: